Behandelingen

Een trimbeurt bestaat o.a. uit het knippen van de nagels, reinigen van de oren, wassen en föhnen van de vacht, borstelen en kammen, uitwollen, ontklitten, knippen, plukken, strippen, effileren of scheren van de vacht in het door u gewenste model of volgens de rasstandaard. Heeft u hierover vragen, dan geef ik u graag uitleg. Bij de eerste afspraak geef ik u graag persoonlijk advies, welke behandeling het best bij uw hond past.

Hoe vaak uw hond moet worden getrimd, is heel verschillend en afhankelijk van de vacht.

Wassen en Föhnen

Voor het wassen van uw hond maak ik gebruik van zeer goede en zachte shampoos welke een frisse en schone vacht geven. Na het wassen, wordt de vacht goed geborsteld en uitgeföhnd. Voor het föhnen gebruik ik een zogenaamde “waterblazer”. Dit is een zware föhn die het water letterlijk uit de vacht blaast. Deze wordt niet warmer dan 30 graden, zodat de huid niet kan worden aangetast door oververhitting. Een schone en goed uitgeföhnde vacht is de basis voor een perfect model.

Borstelen en kammen

De meest algemene verzorging is het borstelen en kammen van de vacht. Het dient om oude en losse haren te verwijderen, “klitten” te verwijderen en om eventuele parasieten op te sporen en te verwijderen. In de trimsalon kom je dikwijls honden tegen die te weinig, nooit of verkeerd geborsteld zijn. Het borstelen dient namelijk in laagjes van onderen naar boven te geschieden met een universeel- of pennenbostel. Daarna wordt de kam gebruikt ter controle om eventueel achtergebleven haren of knopen in de vacht te verwijderen. Uiteraard wordt de kam ook gebruikt om de vacht zogenaamd “op te kammen”.

Ontwollen

Er zijn heel veel rassen die naast de normale dekvacht ontzettend veel ondervacht hebben. Dit is de zogenaamde onderwol. Als dit los gaat laten, gaan deze honden enorm in de rui (meestal 2 x per jaar). In de trimsalon zijn diverse gereedschappen aanwezig om deze honden sneller en gemakkelijker door de rui heen te helpen. Ontwollen van de vacht d.m.v. ontwolmessen, een blazer, veel kamwerk en het in bad gaan van de hond zorgt ervoor dat alle loszittende onderwol verwijderd wordt. Het beste resultaat verkrijgt men als de hond volop in de rui is. Door de hond te ontwollen, scheelt u dat ontzettend veel haren thuis. Uw hond is een stuk eerder van de rui af!

Ontklitten

Een hond met incidenteel wat klitten op de bekende plaatsen, zoals bijvoorbeeld achter de oren, snor/baard, buik, oksels en binnenzijde van het dijbeen, kan worden behandeld met een klittenkam, welke de klit doorsnijdt. Klitten op, voor de hond, gevoelige plaatsen kunnen soms beter weggeknipt worden. Wanneer een vacht helemaal vervilt is, is er nog maar één pijnloze behandeling mogelijk voor uw hond en dat is scheren. Dan kan de huid weer ademen, zich herstellen en krijgt een nieuwe vacht weer een kans.

Knippen

Bij het knippen wordt de vacht ingekort met behulp van een schaar. Meestal zal er bij de kniphonden tegen de haargroeirichting in geknipt worden, tussendoor het haar opkammend, om uitstekende piekjes te ontdekken.

Plukken

Plukken is het verwijderen van de oude, bovenste laag, loszittende haren bij honden met een ruwharige vacht. De vacht dient goed “trimrijp” te zijn om de huid (en uw hond) zo min mogelijk te irriteren. Het haar wordt plukje voor plukje, op sommige plaatsen haar voor haar, in de groeirichting verwijderd. Doordat het plukken op een vakkundige manier gebeurd, merkt uw hond daar vrijwel niets van. Na 6 tot 8 weken kan het bij sommige hondenrassen noodzakelijk zijn om de hond na te plukken. Dit om later gerijpte haren te verwijderen, waarmee een beter eindresultaat bereikt wordt en de vacht gelijkmatig aangroeit.

Bij bovenstaande techniek wordt in een keer de gehele harde bovenvacht weggeplukt. De zachte ondervacht blijft staan.

Strippen

Bij een plukvacht kan men kiezen voor een zogenaamde stripvacht, waarbij de vacht uit 3 lagen bestaat en de hond er altijd verzorgd uitziet. Er blijft een gedeelte van de ruwe bovenvacht staan. Dit is dus een andere vorm van plukken, omdat de hond niet zoals bij het gewone plukken, tot op zijn onderwol wordt geplukt. De hond ziet er wat natuurlijker uit, maar bij een stripvacht moet de hond wel vaker naar de trimsalon. Vier keer per jaar is meestal genoeg om de vacht in goede conditie te houden.

Effileren

Effileren is het uitdunnen of inkorten van de vacht met behulp van een effileerschaar.

Deze methode wordt veel gebruikt bij maltezers, shih tzu’s en yorkshire terriërs. Door deze rassen met de effileerschaar te knippen, wordt het zogenaamde ‘puppymodel’ bereikt. Ook effileren kan op elke gewenste lengte.

Daarnaast zijn er rassen zoals de Golden Retriever en de Cavalier King Charles Spaniel waarbij de vacht met behulp van een effileerschaar vooral uitgedund wordt.

Scheren

Bij het scheren, wordt de vacht met behulp van een tondeuse ingekort tot gewenste lengte.

Honden die thuis helemaal niet gekamd worden, moeten in de trimsalon vaak worden kort geschoren. Maar er zijn ook mensen die hier zelf voor kiezen, om zo het onderhoud thuis veel makkelijker te maken of omdat ze dit gewoon mooi vinden staan. Ook kan er voor gekozen worden om het lijfje te scheren en de pootjes en het hoofdje mooi te knippen.

Kambeurt in de trimsalon

Het is mogelijk tegen een kleine vergoeding uw hond in de trimsalon te laten kammen. Dit is een ideale oplossing voor druk bezette mensen die geen tijd hebben om zelf hun hond te onderhouden of als uw hond het niet accepteert om thuis gekamd te worden.

Let op: in dit geval is kammen om klitten te voorkomen, een kambeurt geldt niet meer voor honden die al erg veel klitten hebben of al vervilt zijn.

Kleine behandeling

Ook is het mogelijk om tussen twee complete behandelingen te kiezen voor een kleine behandeling. Deze behandeling wordt 6/8 weken na een complete behandeling uitgevoerd. Hierbij wordt de hond gekamd, gewassen & geföhnd, de voetjes en het hoofdje geknipt. Ongeveer 8 weken na een kleine behandeling kan de hond weer naar de trimsalon voor een complete behandeling.

Puppybehandeling

Vanaf de tijd dat uw hond volledig is ingeënt, kan er al een puppytrim worden gegeven. Hoe jonger uw pup vertrouwd raakt met een borstel, kam en een schaar, hoe makkelijker hij dit de rest van zijn leven zal toelaten. Wacht u een half jaar of langer voordat u samen met uw pup langskomt en hij/zij de ervaring van tafel, bad, föhn, schaar etc. nog niet heeft, dan kan een trimbeurt een vervelende ervaring worden wat erg veel stress kan opleveren voor hem of haar in de toekomst.